Share
Voorvertoning
Doen en denken met kerst, online cursus, ontwerpwedstrijd en storytelling
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 

Beste ,

Het eerste half jaar van dit schooljaar zit er al weer bijna op. Alhoewel het nog spannend is of in de laatste week voor de vakantie de scholen nu wel of niet dichtgaan, zijn we wel weer bezig met plannen voor de tweede helft van het schooljaar.

In deze update één tip voor de lessen voor de kerstvakantie, twee tips voor daarna en een artikel ter inspiratie:
  • Onderzoekend en ontwerpend leren met kerst
  • Online cursus van Bedrijf tot Opdracht
  • Eureka!Cup
  • Storytelling in het onderwijs

Fijne dagen toegewenst!

Onderzoekend en ontwerpend leren met de kerst
In de weken voor kerst zijn we nogal eens op zoek naar leuke dingen om te doen met onze leerlingen. Op deze pagina vind je een paar ideeën om onderzoekend en ontwerpend je lessen in te vullen!
Online cursus 'van Bedrijf tot Opdracht'
Op 18 januari start een volgende ronde van mijn online cursus 'van Bedrijf tot Opdracht'.
Via bijscholingvmbo kost de cursus voor docenten op het vmbo maar € 85,-.
Alhoewel de cursus onder T&T staat, is deze ook voor de andere praktijkgerichte programma's prima in te zetten. Wil je deze training met het hele team doen? Vraag dan een InCompany training aan.

Geef je geen les op het vmbo maar vind je de cursus wel interessant?
Stuur mij dan even een
e-mail.

Deze cursus is ontwikkeld om docenten een snelle (door) start te geven in het leggen en houden van contacten met bedrijven in de regio, het vinden van opdrachten bij bedrijven en het vertalen van die opdrachten naar de klas. Als resultaat van de cursus heb je een mooie opdracht liggen met een bedrijf en heb je de beschikking over tools en werkvormen om die vorm te geven.

Let op - meld je voor de kerstvakantie aan voor een start op 18 januari!
Eureka!Cup
De opdrachten voor de Eureka!Cup van dit jaar staan weer online.
De Eureka!Cup is een ontwerpwedstrijd met technologische en (natuur-)wetenschappelijke vraagstukken voor jongeren uit leerjaar 1 t/m 3 van havo-vwo. Er zijn verschillende bedrijven en overheidsinstellingen die de leerlingen uitdagen om in oplossingen te bedenken voor echte, technologische vraagstukken waar zij mee te maken hebben. Dit jaar is de finale in het Spoorwegmuseum in Utrecht, dus kom daar allemaal je oplossingen laten zien!

Deze opdracht staat met nog veel meer gave opdrachten online op de website van de Eureka!Cup. In het archief kun je zelfs opdrachten van eerdere jaren terugvinden. Alleen voor havo/vwo? Echt niet! Met een kleine vertaling kunnen leerlingen in het basisonderwijs zeker ook aan de opdrachten voor de brugklas werken. En de opdrachten voor de derde klassen zijn zeker niet te flauw voor bovenbouw havo/vwo leerlingen. En voor vmbo leerlingen kijk je welke past, afhankelijk van het jaar en de vindingrijkheid van de leerlingen.

Hoe ik dat weet? Dit jaar heb ik meegeschreven met de opdrachten en ik word hier heel blij van! Dus dat enthousiasme deel ik graag weer met jullie.
Storytelling in het onderwijs
‘Het bestaande onderwijs kan makkelijk meer betekenisvol zijn door casussen aan opdrachten te koppelen. Zo worden opdrachten minder afhankelijk van de docent en is er een directe link met een beroep.’

Emma Verweij interviewde mij voor Onderwijs van Morgen naar aanleiding van mijn webinars voor de Malmberg Summerschool afgelopen zomer. Hierin hebben we met de deelnemende docenten samen casussen bedacht bij standaard practica.

Het artikel haalt het microscopie practicum aan bij biologie, waarbij leerlingen - vaak van een velletje van rode ui want dat zie je zo mooi - een preparaat maken. Daarmee oefenen ze om de microscoop scherp te stellen en leren ze om een biologische tekening te maken. Voor alle docenten volstrekt vanzelfsprekend waarom dit een belangrijke oefening voor leerlingen is, maar snappen leerlingen dat ook?

Laat leerlingen dus zien waarom een microscoop zo belangrijk is voor biologen. Dat kan bijvoorbeeld met een casus van een boer die wil weten waarom zijn rode uien niet goed groeien. Hij heeft al allerlei zaken uitgesloten, maar wil nu weten of de uien misschien een ziekte hebben. Daarom stuurt hij een ui op naar een lab. Daar hebben ze kaarten van gezonde en zieke uien cellen. Aan leerlingen de opdracht om uit te zoeken of de uien besmet zijn en daar een rapport(je) bij te schrijven met onderbouwing - daar komt het nut van de microscoop én een biologische tekening om de hoek kijken!
Voor de leerlingen is nu ook duidelijk wanneer hun antwoord goed genoeg is: heeft de boer iets aan hun antwoord of niet?!

Dit waren mijn tips voor nu. Heb je vragen? Of tips? Of ideeën?
Stuur me even een e-mail, ik hoor graag van je!

Wil je niet steeds een maand lang hoeven wachten op de nieuwste berichten van Bedrijf in de Klas?
Volg ons dan ook op social media:
 
 
 
 
 
 
Copyright © 2021 Bedrijf in de Klas, alle rechten voorbehouden
Deze e-mail heb je ontvangen omdat je bent aangemeld via de website


Email Marketing door ActiveCampaign